Publicaties

De uitgaven van het Bijkersgilde hebben betrekking op de cursussen die worden gegeven. Voor de vele belangstellenden in bijenproducten (met recepten en toepassingen) geven deze publicaties een zee aan informatie.

De boeken Mede en Was kosten ieder € 8,50 per stuk, het boek Apitherapie € 14,00 per stuk, het Honing-boek € 19,00 per stuk, excl verzendkosten. Er staan twee nieuwe uitgaven op stapel: Propolis en Pollen.

De boeken zijn ook verkrijgbaar bij het Bijenhuis en de Werkbij.

 

Het boek: Mede

Een bedwelmende drank, door gisting uit honing verkregen. Een veel voorkomende vraag uit kruiswoordpuzzels. Maar wat is dat nou precies, Mede? Dat staat uitgebreid beschreven in het Mede-boek. Geschiedenis en het historisch gebruik komen uitgebreid aan bod. Wat hebben we nodig voor de bereiding, recepten en bijproducten, en dan ... aan de slag. Hoe maak je een drank waarvan de Grieken in de oudheid al beweerden dat het een godinnendrank was.

Mede is de laatste jaren weer in zwang, vooral op de vele Keltische festivals die zowel in ons land als in de ons omringende landen worden georganiseerd.

 
 Mede-boek

Het boek: Apitherapie

Apitherapie (van het Latijnse Apis = bijen) betekent het medicinaal gebruik van producten, die door honingbijen zijn gemaakt. Producten die in de Apitherapie worden toegepast zijn honing, stuifmeel, propolis, bijenwas, bijengif, bijenkastlucht, bijenbrood, koninginnengelei en darrenlarven. Onderwerpen die o.a. behandeld worden zijn het therapeutisch gebruik en regelgeving, werking en risico's. De receptuur leert u o.a. om zelf crèmes en tincturen te maken met bijenproducten.

 Apitherapieboek
 

Het boek: Honing

Volle honingraten zijn de beloning voor een succesvol imkerjaar. Het is de kunst van de imker om dit hoogwaardig natuurproduct te oogsten en verantwoord aan de consument aan te bieden.

Het Honing-boek behandelt alle aspecten van het ontstaan van honing, de eigenschappen en samenstelling, de vele soorten en smaken, de gezondheidsaspecten en voedingswaarde, en natuurlijk veel ideeën en prachtige recepten wat je allemaal voor heerlijks met honing kunt doen. Een boek voor de vakman, maar zeker ook voor de liefhebber.

 Honingboek

Het boek: Was

Bijenwas is een product van de honingbij Apis mellifera. Bijen zweten wasplaatjes waarmee ze niet alleen hun eigen huis bouwen, maar ook hun kraamkamers, hun voorraadkamers voor voedsel, zoals honing en stuifmeel. Hoe de honingbijen dat doen, waaruit bijenwas bestaat, hoe de bijen het gebruiken en hoe de mensheid er door de eeuwen heen gebruik van heeft gemaakt, dat wordt uitgebreid in dit boek behandeld.

Een boek voor de imker, maar ook voor de gebruiker, met recepten voor crèmes en het gieten van wasfiguren.

 Was-boek

 

Deze Bijkersgilde-uitgaven zijn gebonden met een wire-o-binding, waardoor de pagina's (op dik papier gedrukt) gemakkelijk zijn om te slaan. Een extra kunststof omslag voorkomt beschadiging tijdens het produceren van de recepten, die in de boeken worden beschreven. U kunt ze bestellen door het contactformulier in te vullen. De nota met vervoerskosten wordt u doorgemaild. Na betaling krijgt u de boeken prompt toegestuurd.

 

Links voor practische informatie