Over ons

Melk en HoningIn 1986 werd het Bijkersgilde opgericht als een commissie van de Imkersvereniging Zuidlaren (Drenthe). Bijker is oud-Nederlands voor Imker en tijdens de geschiedenisles hebben we kunnen leren dat een Gilde een samenwerkingsverband is van vaklieden die hetzelfde ambacht uitoefenen.

 

Doelstelling was  "in onderlinge verbondenheid te streven naar kwaliteit van honing". Op de jaarlijkse Markt van Melk en Honing werden steeds meer bijenproducten gekeurd: korven, was, honinggebak en mede; het keuren was een feest. En zo hoort het te zijn. Imkers streven naar een verantwoord eindproduct waar de consument met vertrouwen op kan rekenen dat het zowel lekker als gezond is.

 

Dat doel werd opnieuw onderstreept bij het passeren van de notariële acte toen het Bijkersgilde op 15 juni 2012 werd 'omgebouwd' tot stichting (KvK 55747906). Er werden bestuursleden gevonden, er is een visie opgesteld en de cursus tot Honingkeurmeester werd ingrijpend veranderd.

 

Het Bijkersgilde is sindsdien een landelijke organisatie met diverse regio's, waar keuringen van bijenproducten worden gehouden. Steeds exacter wordt gekeurd met gebruikmaking van een steeds geavanceerder instrumentarium. Noodzakelijk geworden door de aangetoonde aanwezigheid van residuen. Dat vereist kennis en kunde. Daarvoor zijn cursussen samengesteld die worden erkend door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Deze website geeft u een kijkje in de werkzaamheden van het Bijkersgilde. Uitgevoerd door vele tientallen vrijwilligers, honingkeurmeesters en gildeleden, die het belangrijk vinden hun kennis steeds weer te toetsen aan de ontwikkelingen. 

Zowel imkers als andere geïnteresseerden in de wondere wereld van de honingbij, volgen de opleidingen, die u elders op deze site zult tegenkomen. De website is nooit af en altijd under construction. U kunt uw bijdrage leveren via het contactformulier. Maak er vooral gebruik van.