Nieuws

Op deze pagina wordt melding gedaan van actualiteiten, die van belang kunnen zijn voor imkers, keurmeesters en honingliefhebbers.

Nederland viert 30 jaar diplomatieke betrekkingen met Slovenië en geeft een bijenhuis cadeau (lonradio.nl)

Sloveens voorzitterschap EU wil etikettering van honing aanpakken.

Wat weten imkers over kwaliteit van honing en wat doen ze daaraan?
Tijdens de NBV-studiedagen in het najaar van 2019 konden imkers zonder kosten een aantal chemische en fysische kenmerken van hun eigen honing laten meten. De NBV nam een deel van de kosten voor haar rekening. De keurmeesters van het Bijkersgilde (BG) deden de metingen. De gemeten kenmerken geven nuttige informatie over de kwaliteit van de ingeleverde honing.
Het BG en de NBV zoeken samen naar een antwoord op de vraag of een kwaliteitskeurmerk voor honing van Nederlandse (hobby)imkers zinnig is en, zo ja, welke vorm en inhoud het dan moet krijgen. Zij vonden de metingen een mooie gelegenheid om van de deelnemende imkers ook te horen wat zij doen om de kwaliteit van hun honing te waarborgen. Daarover werd een vragenlijst opgesteld. Imkers die de vragenlijst invulden, hoefden niet te betalen voor de metingen.

De uitkomsten vind je als link in pdf-vorm. 

In LifeUnlimited kunnen we lezen hoe Manuka-honing kan leiden tot versnelde veroudering: https://www.lifeunlimited.nl/manukahoning-versnelt-veroudering/. Dan houden we het toch maar liever bij onze Nederlandse soorten.

In samenwerking met de Nederlandse Commissie voor Bijenproducten gaat het Bijkersgilde Bijspijkerdagen organiseren voor alle keurmeesters in het land. Dit gebeurt in 2020 op drie locaties. Zie voor uitgebreide informatie de link naar de uitnodigingsbrief. Met name de vereenvoudigde uitvoering van het keuringsformulier komt hierbij aan de orde. Heb je je nog niet aangemeld? Doe dat dan direct, het is een 'must' voor iedere keurmeester.

Op 18 januari 2020 organiseert Bijkersgilde Zuid een bijspijkerdag in Middelbeers, waarbij ook de keurmeesters uit andere regio's welkom zijn.

De Apisticus Tag 2020 vindt plaats op 29 februari en 1 maart in Münster. Het Bijkersgilde organiseert dit jaar geen Holländer Dag. Dit i.v.m. de plannen in uitvoering voor een Nationale Honingdag, die halverwege 2020 zal plaats vinden. Binnenkort hoort u meer.

Londen- Internationale prijs voor Bijkersgilde-winnares Lekkerste Honing.

Brussel- Gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt moeten voortaan voldoen aan de maximale residulimieten voor honing. Dat meldt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb)-https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2019/05/08/extra-voorwaarde-voor-middel-in-sierteelt

Madrid - De hoeveelheid honing van slechte kwaliteit uit China die naar Spanje wordt geëxporteerd is sinds 2007 vervijfvoudigd, zo meldt de Coördinator van Agriculturele Organisaties en Veehouders (COAG).

Tijdens de Apisticusdag 2019 in Münster hebben Annette van der Knaap en Arjen Strijkstra in de Holländerraum resp. workshops en voordrachten gehouden. Annette had veel succes met Propolis-zelf-maak-producten als een hoestdrank en crèmes, terwijl Arjen het ontbreken van voldoende biodiversiteit benadrukte als voornaamste oorzaak van de afname van onze insecten. Vooral de bodem- en waterbewoners leggen het loodje. Beide presentaties zijn beschikbaar voor de geïnteresseerde. 

Biodiversiteit neemt wereldwijd af.

EU is de grootste importeur van honing ter wereld.

Parlementsleden willen meer controle op honingimport.

Europees Parlement op de bres voor bijen en imkers.

Bijen speuren luchtvervuiling op in Brussel. Door de honing te onderzoeken kunnen de kleinste verontreinigingen al worden geannalyseerd.

Volgens de JongeTurken.com is Turkse honing beter dan Manuka honing uit Nw.Zeeland. Sevgi Kolaylı, een chemieprofessor aan de Karadeniz Technische Universiteit in Trabzon, zegt dat haar nieuw onderzoek aan het licht bracht dat meerdere soorten honing uit verschillende delen van Turkije veel hogere antimicrobiële activiteiten toonden vergeleken met Manukahoning.

Stadshoning gezocht voor onderzoek naar mogelijke contaminanten. De Vlaamse regering heeft niet, zoals in Nederland, haar hele onderzoeksbudget en aanvullende EU-gelden gereserveerd voor één onderzoeksinstituut. Diverse organisaties kunnen in België projecten indienen die, wanneer ze positief worden beoordeeld, budget toegewezen krijgen. Daar volgen interessante onderzoeken uit.

Klote honing, zegt bioloog Jelle Reumer bij VroegeVogels. 

In driekwart van de honing worden bestrijdingsmiddelen gevonden, zegt een Zwitsers onderzoek. 

Heineken steunt beschermingsprogramma wilde en honingbijen. 

Vlaams minister van Omgeving, Leefmilieu en Landbouw heeft met de bijensector een nieuw bijenteeltprogramma opgesteld om bijensterfte te bestrijden. 

Hommels op de lijst van bedreigde diersoorten in VS.

Hallucinogene honing: Wie ervan eet, ervaart een aangename roes. Maar eet je er te veel van dan word je ziek of erger: sterf je. Wij verkiezen dus een klein lepeltje...

Grote organisaties weten vaak haarfijn te analiseren waar de consument waarde aan hecht. Ondanks het veelal neerbuigende oordeel over de supermarkten van Aldi, weet het concern terdege de vinger te leggen op de gevoelige plek betreffende voedselkwaliteit. Bijgaand bericht laat dat weer eens duidelijk zien. Petje af voor het publicitaire fingerspitzengefühl.

Honing is benoemd tot smaakmaker van het jaar 2015.

Een van de invloedrijkste flavour-producenten ter wereld, het Zwitserse Firmenich, heeft honing tot Smaakmaker van het jaar 2015 benoemd. Dat mag voor alle topkoks en restaurants in ons land een eye-opener zijn en natuurlijk een voorbeeld dat gevolgd moet worden. Wij roepen hierbij alle koks en particulieren op om hun gerechten waar Nederlandse honing in is verwerkt, als recept aan ons op te sturen. Het Bijkersgilde zal dit zeer waarderen... 

HONINGFRAUDE in Europa is tamelijk schokkend. Lees hier het bronbericht op Food Navigator en de onderbouwing door de Europese Commissie. Behalve door Vara/Kassa van 9 december 2015 en NU.nl is het item niet opgepikt in de media. Hoewel de onderbouwing vaag is, is het een punt van aandacht waar het Bijkersgilde binnenkort op terug komt.

GO WITH THE FLOW Het ongelooflijke succes van een Australische beekeeper, die de Flow Hive bedacht.  

RAW HONEY en SUPERFOOD zijn begrippen waar imkers steeds vaker mee geconfronteerd worden. In de VS wordt honing veelal gepasteuriseerd aangeboden. Maar ook daar zijn de hobby-imkers overtuigd van een beter product wanneer het onbewerkt is. Uitgebreide informatie kun je hier bestuderen.  

HONEY FOR A LONG LIFEDat natuurproducten een gezondheidsaureooltje hebben is algemeen bekend. Dat dat niet altijd terecht is, weten we ook. En dat geldt ook voor sommige honingsoorten. Hallucinerend kan het zijn. En dat maakt deze film weer interessant. Raphael Treza maakte hem in Nepal. Als je van reizen houdt, een aanrader.

Nieuwsbrief van de Amerikaanse National Honey Board "Hot from the Hive".

Het belang voor de mens van bestuivende insecten is geen argument om ze te beschermen, stelt David Kleijn

MAKING SUSTAINABILITY SEXY: What you should know about honey before you buy it. 

Reclame maken voor honing is in Nederland al een riskante zaak, wanneer je wilt benadrukken hoe goed het is voor je energielevel, om maar niet te spreken over gezondheidsaspecten. In India hebben ze daar ook moeite mee. Jaloerse echtgenoten krijgen het in de Indiase pers zwaar te verduren nadat deze commercial van Dabur Honey de wereld over ging. Oordeel zelf. 

Dat dit (vrolijke) wetenschap wordt genoemd en Apitherapie niet, toont redelijk goed aan dat het gevoel ons de beste weg wijst...

Biologische certificering van Nederlandse imkers vanaf 21 maart 2015 mogelijk.

Na een omschakelperiode van een jaar is het mogelijk Nederlandse honing als biologisch te verkopen. De regelgeving hiervoor is tot stand gekomen met medewerking van o.a. enkele Bijkersgilde-leden. Certificering vindt plaats door SKAL. 

Honingtest Consumentenbond november 2014

Evenals een test in 2011, uitgevoerd door het Bijkersgilde, is de honing van Aldi als beste uit de test gekomen. En wederom Lidl als een der slechtste. Deze honing had toen een HMF-waarde van boven de 40mg/kg en een enzymgehalte van 0 mg. Lees meer en de uitslagen. Interessant om nog eens door te nemen.