Verslagen
Wat weten imkers over kwaliteit van honing en wat doen ze daaraan?
Tijdens de NBV-studiedagen in het najaar van 2025 kunnen imkers zonder hoge kosten een aantal chemische en fysische kenmerken van hun eigen honing laten meten. De NBV nam een deel van de kosten voor haar rekening. De keurmeesters van het Bijkersgilde (BG) deden de metingen. De gemeten kenmerken geven nuttige informatie over de kwaliteit van de ingeleverde honing.
Het BG en de NBV zoeken samen naar een antwoord op de vraag of een kwaliteitskeurmerk voor honing van Nederlandse (hobby)imkers zinnig is en, zo ja, welke vorm en inhoud het dan moet krijgen. Zij vonden de metingen een mooie gelegenheid om van de deelnemende imkers ook te horen wat zij doen om de kwaliteit van hun honing te waarborgen. Daarover werd een vragenlijst opgesteld. Imkers die de vragenlijst invulden, hoefden niet te betalen voor de metingen.
Wat een geweldige honingkeuring hebben we achter de rug in Ede Veluwezoom!
Donderdagavond 20 november was een groot succes met een uitstekende opkomst voor de lezing en een mooi aantal deelnemers voor de honingkeuring zelf. De product-tafel was goed gevuld, en het aantal aanwezige verenigingen maakte het plaatje af. De kwaliteit van de ingeleverde producten was hoog. Complimenten aan iedereen; het was fantastisch om te zien dat we zulke mooie producten kunnen leveren.
Bijzonder trots zijn we op alle leden die in de hoogste cijfercategorie, een 10, vielen. Van harte gefeliciteerd! De afdelingsprijs; de metalen bij, is dit jaar gewonnen door Florian Lau, lid van de vereniging Veluwezoom Ede. Met haar gevlochten korf heeft ze deze prijs veroverd. Echt prachtig vakwerk, iets wat je tegenwoordig niet vaak meer ziet. Keurmeesters, super werk! Dank aan Els, Rob en niet te vergeten Ria; met haar prachtige handschrift heeft ze de oorkondes geschreven. Ook de spreker van de avond deed het fantastisch en werd zeer goed ontvangen. Het onderwerp was bijzonder interessant en met veel passie gepresenteerd. Wat een geslaagde honingkeuring! We hopen uiteraard op een geweldige opkomst en mooie producten voor de honingkeuring van 2026.




