Cursussen

 

De leergang Specialist Bijenproducten is de meest populaire opleiding die het Bijkersgilde organiseert en die met veel enthousiasme gevolgd wordt. Dit najaar gaan we van start in Oldenzaal, Hilversum, Middelbeers en Drachten.

Het is een opleiding die iedere producent van honing zou moeten volgen om de consument verantwoord te kunnen adviseren. De inhoud van de cursus bestaat uit 8 modules. Lees verder....  En aanmelden kan met deze link. Niet wachten. Nu doen!

De cursussen voor 2023/24 staan in de startblokken. Aanmelden kan nu! Vermeldt u duidelijk uw woonplaats op het contactformulier.

Vanaf 2014/2015 zijn door het Bijkersgilde 250 specialisten Bijenproducten opgeleid in Austerlitz, Deventer, Groningen, Haarlem en Middelbeers. En 200 keurmeesters in Deventer, Austerlitz, Middelbeers, Zuidlaren en Wognum. Ook is een aantal niet geslaagd. Erg jammer maar de lesstof is dan ook niet mis en er moest heel wat geblokt en geleerd worden om al deze kennis tot zich te nemen. 

Voor de cursus zijn o.a. enkele boeken uitgegeven over Honing, Bijenwas, Mede en Apitherapie. Van meerdere onderwerpen is de lesstof in de vorm van deze boeken in de maak. Voor alle cursussen zullen deskundigen hun kennis op duidelijke en educatieve wijze overdragen. De opgedane kennis van en over honing en bij(en)producten is van belang voor een goede PR en presentatie naar de consument, afnemers en mede-imkers of zij die het graag willen worden. Vooral met het oog op het komende Keurmerk voor Nederlandse honing is deze vooropleiding van belang.

Leergang Keurmeester Bijenproducten.

Tijdens de cursus Keurmeester Bijenproducten eigent de cursist zich de vaardigheden toe om de kwaliteit te beoordelen van honing en andere bijenproducten. Deze cursus is alleen toegankelijk voor geslaagden van de specialistenopleiding. Aanmelden kan nu via het contactformulier! Vermeldt duidelijk uw woonplaats. In het najaar van 2024 wordt deze cursus opgestart. 

HONINGSMAAKWIEL. Een vast onderdeel van de cursus Keurmeester is het onderdeel: Smaak, hoe proef je honing? We hebben een smaakwiel ontworpen en methodes om honing te leren onderscheiden. Hier vindt je enkele voorbeelden hoe ingewikkeld smaak kan zijn en hoe ermee om te gaan.

Mede en/of honinglikeur maken. De cursus mede maken is bedoeld voor iedereen die deze drank wil leren bereiden. Het vertelt de historie van de drank en het ontstaan, en aansluitend de techniek van het maken, welke materialen er nodig zijn, hygiëne en benodigdheden. Het meten van waarden als suiker en alcohol, het hevelen en het bottelen, maar dan zijn we wel maanden verder. Geduld, dat moet je hebben om uiteindelijk te kunnen genieten van je zelf gemaakte mede. Bij de cursus behoren diverse hulpmaterialen en het boekje "Mede: kostelijke handleiding voor een goddelijke drank". Voor de cursus Honinglikeur maken kunt U zich aanmelden via het contactformulier, zie hieronder.

Stuifmeel onderzoek of Pollenanalyse. Deze cursus wordt zowel in Noord- als in Zuid Nederland gehouden en heeft tot doel om pollen te identificeren en leert om pollen te verzamelen en het maken van preparaten. Bij de cursus behoort een syllabus, object- en afdekglaasjes, greinerbuisjes, klein hulpmateriaal, glycerine en fuchsine, documentatie en handleiding. Informatie over deze cursus vindt u hier. U kunt zich aanmelden via deze link. De bedoeling is om na het volgen van de cursus, groepen te vormen die regelmatig bij elkaar komen om ervaring op te doen in het herkennen van pollen. Veel kijken, vergelijken en elkaar informeren, is van wezenlijk belang bij pollenanalyse. De Pollencursus in Hoogeveen staat op hoog niveau, waar je altijd kunt instromen. Aanmelden kan dus altijd!